NPÚ slaví 20 let. 22.-23. bude vstup na prohlídky pro děti zdarma. Dočasné uzavření zámku Litomyšl. Harrachovské akce

Jedním z dárků pro veřejnost je o nadcházejícím víkendu vstup na prohlídky zdarma pro děti a mládež

Národní památkový ústav slaví 20 let. Jedním z dárků pro veřejnost je o nadcházejícím víkendu vstup na prohlídky zdarma pro děti a mládež. Na Pardubicku je dočasně uzavřen zámek Litomyšl. Rok Harrachů přináší řadu akcí nejenom v Čechách a na Moravě, ale také ve Vídni.

Národní památkový ústav si letos připomíná 20 let své existence. Je odbornou organizací památkové péče, má statut výzkumné organizace, přispívá k ochraně a obnově památek, a to nejen těch, které sám spravuje. Patří mezi nejvýznamnější kulturní instituce v zemi. Vznikl 1. ledna 2003 sloučením Státního ústavu památkové péče a Státních památkových ústavů působících v krajích.

V rámci tohoto výročí budou mít všechny děti, kterým ještě nebylo 18 let, o víkendu 22.–23. dubna, jenž bezprostředně následuje po Mezinárodním dni památek, vstupné na prohlídky zdarma. Stejná akce se bude opakovat na Mezinárodní den dětí 1. června. Výjimkou jsou o nadcházejícím víkendu kastelánské prohlídky na hradě Grabštejn, které nejsou určeny dětským návštěvníkům a kde je vstupné jednotné pro všechny zájemce. Shodně tak se platí vstupné na sobotním setkání automobilových veteránů v sychrovském parku, ovšem s tím, že ti, kteří navštíví sychrovský zámek, vstup na setkání veteránů neplatí.

Na objektech byla aktualizována a rozšířena nabídka pro rodiny s dětmi a také pro školy – podrobně zde: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-deti S novou soutěží pro školy, kdy vítězná třída přespí na hradě, přichází správa hradu Bezděz https://www.hrad-bezdez.cz/cs/akce/91765-poznavame-bezdez Zajímavou novinku nabízí správa hradu a zámku Frýdlant pro cizince – audioguide v německém a anglickém jazyce zdarma ke stažení do mobilních telefonů před prohlídkou.

Na Pardubicku byl z provozních důvodů dočasně uzavřen zámek Litomyšl, jsou odbavovány pouze předem objednané zájezdy. Prosíme návštěvníky, aby sledovali web objektu, kde budeme informovat o obnoveném provozu. Nadále zůstává uzavřen hrad Litice.

V rámci 13. ročníku projektu NPÚ Po stopách šlechtických rodů, který je letos zaměřen na rod Harrachů, se koná velké množství doprovodných akcí, a to nejenom na objektech Národního památkového ústavu, ale i na dalších zapojených pracovištích, kterých je v současné době přes třicet. Na 22. dubna je naplánována komentovaná procházka Vídní po stopách Harrachů pod vedením PaedDr. Jana Luštince. Akce se koná pod záštitou velvyslance České republiky v Rakousku Jiřího Šitlera a organizuje ji Klub česko-slovenských turistů v Rakousku. Podrobnosti k akci a kompletní přehled všech doprovodných aktivit v rámci projektu Harrachové – vznešenost zavazuje naleznete zde: https://npu.cz/cs/o-nas/projekty/po-stopach-slechtickych-rodu/90194-harrachove-vznesenost-zavazuje

Plánované akce na objektech naleznete zde https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/prehled-kulturnich-akci