Hrad Trosky má novou kastelánku

Novou kastelánkou byla jmenována Ing. Pavlína Suchomelová (foto: Jaroslav Roleček)

Hrad Trosky, symbol Českého ráje, má nové vedení. Podruhé v jeho historii je to žena – Ing. Pavlína Suchomelová.

Po třináctiletém působení odešel v březnu do soukromé sféry dosavadní kastelán Trosek, Ing. Lubomír Martinek, který na hradě působil nejdříve jako brigádník, později jako pokladní a zástupce kastelána, od roku 2017 jako kastelán. „Přeji dnes již bývalému panu kolegovi hodně štěstí a spokojenosti na jeho dalším působišti. Děkuji mu za správu hradu, který má během několika měsíců v roce přes stotisícovou návštěvnost a tak je zde práce, hlavně ve vztahu k veřejnosti, opravdu náročná. Nové paní kastelánce, která se k nám stěhuje z východu Čech, blahopřeji k úspěchu v otevřeném výběrovém řízení a doufám, že ji práce u památek bude těšit a také, že se pro ni Český ráj se všemi svými krásami stane novým domovem“, komentuje změnu ve správě objektu PhDr. Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož vedení hrad Trosky spadá.

Pavlína Suchomelová vystudovala bakalářský obor „Stavby na bázi dřeva“ na Lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Na tento obor navázala studiem „Dřevařského inženýrství“ tamtéž, studium zakončila inženýrským titulem. Po ukončení studia pracovala až do roku 2022 na své alma mater, na Ústavu nauky o dřevě a dřevařských technologií Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně, kde působila jako vědecko-výzkumná pracovnice a podílela se na řešení výzkumných projektů zaměřených na materiálové chování dřeva.

Na památkách se pohybuje již od střední školy – od roku 2008 působila (externě) na státním hradě Litice jako průvodkyně a pokladní objektu, a tak se seznámila nejenom s provozem památkového objektu, ale i s účetními systémy a vnitřními předpisy NPÚ. Podílela se zde také na tvorbě průvodcovských textů a v rámci své bakalářské práce spolupracovala i na tvorbě edukačního prohlídkového okruhu „Jak se staví hrad“.

V březnu roku 2022 zvítězila v otevřeném výběrovém řízení na pozici kastelánky státního hradu Trosky, do této funkce byla jmenována k 15. 4. 2022.

„V současné chvíli se samozřejmě detailně seznamuji s chodem hradu, neboť jeho návštěvnost je oproti litickému, kde jsem léta působila, mnohonásobně vyšší. Chtěla bych se zaměřit na kontakt s veřejností, zintenzivnit komunikaci přes sociální sítě, kde bych chtěla zavést pravidelný seriál nejenom o historii hradu, ale informovat o technologických postupech obnovy, využít poznatky z mé dosavadní praxe. Chystám se také doplnit web Trosek. Novinkou, kterou spustíme během příštích dnů, bude možnost nákupu on-line vstupenek, a také zavedení platebního terminálu. Pozornost bych ráda věnovala i úklidu hradu i jeho okolí – mým cílem je vytvořit zde co nejhezčí prostředí, aby si návštěvníci odnášeli jen ty nejhezčí zážitky“, představuje své plány nová kastelánka.